.... Αποδράσεις ...Σελίδες για την γνωριμία μας με την βουκολική ορεινή και παραθαλάσσια Αρκαδία............
...*επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, τηλ. επικοινωνίας: 22940-99125 // 210 8656731 * ρεπορτάζ Νίκος Π. Αϊβαλής
.......................................................................πάμε Αρκαδία δίνοντας ζωή, στα πανέμορφα χωριά μας*

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Παραλιακή Κυνουρία, από το Κιβέρι μέχρι το Λεωνίδιο!

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ


Μια ιδιόμορφη και συναρπαστική περιοχή που συνδυάζει την άγρια ομορφιά του βουνού και τη γαλήνη της πεντακάθαρης θάλασσας, για την οποία υπερηφανεύεται και καμαρώνει η Αρκαδία μας, είναι η ιστορική Κυνουρία.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από το Κιβέρι μέχρι το Λεωνίδιο!
Το Ξηροπήγαδο, το πρώτο χωριό της παραλιακής Κυνουρίας, προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία του με την καταγάλανη θάλασσα αγναντεύοντας απ' την άλλη μεριά του Αργολικού κόλπου το όμορφο Ναύπλιο.


Συνεχίζοντας τη διαδρομή νότια συναντάμε το όμορφο Παράλιο 'Αστρος. Πήρε το όνομά του από το αστεροειδές σχήμα της χερσονήσου πάνω στην οποία είναι χτισμένο και είναι πράγματι στολίδι για την περιοχή. Λόγω της πεντακάθαρης θάλασσάς του έχει αναδειχτεί πανελλαδικά, σαν τόπος παραθερισμού και θαλασσινών σπορ.
Το Μεσόγειο 'Αστρος βρίσκεται μέσα σε ελαιώνες και άλλες φυτείες ενώ το ξηρό και υγιεινό κλίμα του το κάνει πολύ ελκυστικό τόπο διαμονής. Έχει πλούσια ιστορία. Στο Άστρος συνήλθε η Δεύτερη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων το 1823, όπου 128 αντιπρόσωποι του Έθνους συνέταξαν τη διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης για συνέχιση του Αγώνα. 
Ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο προς Λεωνίδιο μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον συναντάμε τη Μελιγού, το Κορακοβούνι, τον 'Αγιο Ανδρέα με τις όμορφες παραλίες και το σπουδαίο υδροβιότοπο της λίμνης του Μουστού. 
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αρκάδες ξενιτεμένοι μας διάλεξαν σαν τόπο διακοπών τους την παραλιακή Κυνουρία και έφτιαξαν μόνιμες κατοικίες στα πανέμορφα ακρογιάλιά της και ειδικότερα στη χερσόνησο που σήμερα είναι χτισμένο το Αρκαδικό χωριό.


Ακολουθεί ο Τυρός και η βοτσαλωτή αμμουδιά με την πεντακάθαρη θάλασσα. Είναι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο τουριστικά ψαροχώρι με κοσμοπολίτικη φινέτσα, που όλο και περισσότεροι παραθεριστές το προτιμούν για να περάσουν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς.
Έπειτα τα Σαπουνακέικα, τα Πέρα Μέλανα και η Πραματευτή με τις όμορφες παραλίες στοΛιβάδι και στη Σαμπατική, πραγματική απόλαυση.


Και εδώ δεν πρέπει να παραλείψουμε την ιστορική και χιλιοτραγουδισμένη Τσακωνιά. Το Λεωνίδιο (Λενίδι), χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης των Πρασιών, βρίσκεται στην εύφορη μικρή κοιλάδα, χωμένο μέσα στους θεόρατους κοκκινόβραχους. Σπουδαία η ιστορία του αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ομιλούν και την Τσακώνικη διάλεκτο, που είναι υπόλειμμα της δωρικής γλώσσας. Οι τσακώνικες φορεσιές είναι σπουδαία καλλιτεχνικά δημιουργήματα της παραδοσιακής τέχνης των Τσακώνων, ενώ ο πυρρίχιος χορός τους, Τσακώνικος, έχει δωρική προέλευση. Η Τσακωνιά ανέπτυξε δικό της πολιτισμό. Ακόμα και σήμερα μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει την αρχιτεκτονική στα αρχοντόσπιτα του Λεωνιδίου. Ο Λάκκος και η Πλάκα είναι οι πεντακάθαρες παραλίες της περιοχής με το χαρακτηριστικό βότσαλο.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή νοτιότερα συναντάμε τα Πούλιθρα, σύγχρονο ψαροχώρι με όμορφη παραλία και τα Φωκιανά που λες και πεισματικά θέλει να βρίσκεται εκεί απομονωμένο στη γαλήνη της μοναξιάς του.
Σε ολόκληρη τη διαδρομή της παραλιακής Κυνουρίας μπορεί κανείς να απολαύσει στιγμές ηρεμίας και να κολυμπήσει στις ερημικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά.

____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου