.... Αποδράσεις ...Σελίδες για την γνωριμία μας με την βουκολική ορεινή και παραθαλάσσια Αρκαδία............
...*επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, τηλ. επικοινωνίας: 22940-99125 // 210 8656731 * ρεπορτάζ Νίκος Π. Αϊβαλής
.......................................................................πάμε Αρκαδία δίνοντας ζωή, στα πανέμορφα χωριά μας*

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Aγιος Πέτρος Κυνουρίας: ένα κεφαλοχώρι στην καρδιά του Πάρνωνα

     Ταξιδεύοντας στην Αρκαδία…      









«Πνιγμένος» στο πράσινο των πλαγιών του Πάρνωνα, ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Πέτρου στην Κυνουρία της Αρκαδίας, αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση μέσα στη φύση, αλλά και βάση για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.

Ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Πέτρου στην Κυνουρία, μοιάζει σα ζωγραφιά στις πλαγιές του Πάρνωνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 µέτρων, 35 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, ανάμεσα σε έλατα, καστανιές, κερασιές κ.ά. και αποτελεί κεφαλοχώρι της περιοχής, εκεί όπου ο καπετάνιος, Αναγνώστης Κοντάκης, ύψωσε το 1821 το λάβαρο της Επαναστάσεως και το 1826 πυρπόλησε τον Ιµπραήµ.
Το χωριό, παρόλες τις σύγχρονες δομικές παρεμβάσεις, διατηρεί ακόμα ατόφια αρκετά αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία. Έχει ανηφοριές και κατηφοριές, όμορφα καλντερίμια και παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια, γάργαρες πηγές και φιλόξενους κατοίκους, ενώ στην άκρη του περνά ο ποταμός Τάνος. Στην πλατεία συγκεντρώνεται ο κόσμος τις Κυριακές, τις γιορτές, στα μεγάλα πανηγύρια του καλοκαιριού αλλά και για να κάνει απλά την βόλτα του και να γευτεί τις τοπικές λιχουδιές στα μαγαζιά, τις ταβέρνες και τα καφενεία. Εκεί δεσπόζει η επιβλητική μητροπολιτική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μια ογκώδης βασιλική με τρούλο.
Λίγα μέτρα μακρύτερα από την πλατεία, θα δείτε το πλήρως ανακαινισμένο πέτρινο σχολείο του χωριού, ένα πραγματικό μνημείο αρχιτεκτονικής της εποχής του, αλλά και μια θολωτή κρήνη με εντοιχισμένη επιγραφή και εγχάρακτη διακόσμηση. Το σημαντικότερο όμως μνημείο του χωριού είναι ο «Πύργος του Αγά» του 18ου αιώνα, μια οχυρή κατοικία, με δύο ορόφους, πολεμίστρες στις γωνίες και ζεματίστρα πάνω από την είσοδο.

Φωτογραφία: http://www.arcadia.gr

Άλλα αξιοθέατα είναι το πετρόκτιστο γεφύρι στο «βύθουλα της Άννας», το παλιό Ταπητουργείο και τα πυργόσπιτα και αρκετές θολωτές πετρόχτιστες βρύσες.
Ο Άγιος Πέτρος παρουσιάζει όλο το χρόνο αρκετή τουριστική κίνηση, στην οποία συμβάλλουν κατά ένα μεγάλο μέρος οι προσκυνητές της Μονής Μαλεβής όπως και οι ορειβάτες-περιπατητές του Πάρνωνα. Στο χωριό λειτουργούν ξενοδοχείο, ξενώνα, εστιατόρια, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία ενώ το πιο φημισμένο τοπικό προϊόν είναι το κάστανο. Τα τελευταία χρόνια δεν πουλιέται μόνο ωμό, αλλά και σε κάθε μορφή που μπορείτε να φανταστείτε: Γλυκό του κουταλιού, λικέρ, σε πίτα, μαρμελάδα, σοκολατάκι και φυσικά ως συνοδευτικό σε μαγειρευτά φαγητά.
Γύρω περιοχή και διαδρομές
Φωτογραφία: http://www.arcadia.gr
Λόγω της θέσης του στον Πάρνωνα ο Άγιος Πέτρος προσφέρει αρκετές αξιόλογες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές. Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια που οδηγούν στις κορυφές του βουνού και στο ορειβατικό του καταφύγιο. Η ανάβαση στη ψηλότερη κορυφή Μεγάλη Τούρλα διαρκεί δυόμισι περίπου ώρες. Aπό εδώ περνάει επίσης και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Ο περήφανος Πάρνωνας
Ο Πάρνωνας ή Μαλεβός καμαρώνει, από την υψηλότερη κορυφή του, τη Μεγάλη Τούρλα, στα 1936 μέτρα, ως ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες του με την ποικιλότητα των τοπίων και των οικισμών του.
Εκτός από τα δάση μαυρόπευκου, ελάτου και καστανιάς, τα μοναδικά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, τα περήφανα πλατάνια και τις βελανιδιές, το πανέμορφο Οικολογικό Πάρκο του Πάρνωνα (www.fdparnonas.gr ) φιλοξενεί και σπάνια είδη πουλιών και θηλαστικών.
Γεμάτος από ωραίες διαδρομές και γραφικά χωριά, ο Πάρνωνας είναι ιδανικός τόπος για περιήγηση, πεζοπορία, ορειβασία και άλλες διαδρομές μέσα στη φύση.
Σε απόσταση 25 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο που προσφέρει δυνατότητα διανυκτέρευσης και το οποίο συνδέεται με άσφαλτο με το δρόμο Αγίου Πέτρου – Άστρους. Από το καταφύγιο η ορειβατική πορεία μέχρι τη «Μεγάλη Τούρλα» διαρκεί 6 περίπου ώρες. Στην κορυφή αυτή, όπως και στις υπόλοιπες κορυφές οδηγούν αρκετά μονοπάτια. Οι πεζοπορικές διαδρομές και αναβάσεις είναι θαυμάσιες και αποκαλύπτουν τη μαγεία του βουνού.
Φωτογραφία: http://agiospetros-kynourias.blogspot.gr

Η Μονή Παναγίας Μαλεβής
Περίπου 6 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο, φωλιασμένη μέσα στα έλατα του Πάρνωνα, βρίσκεται η Μονή Παναγίας Μαλεβής με την θαυματουργή εικόνα, η οποία αναβλύζει Άγιο Μύρο. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και συγκεντρώνει χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα. Η ίδρυσή της ανάγεται στα 1616, επί της Τουρκοκρατίας όμως υπέστη πολλές καταστροφές και στα 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ.

Φωτογραφία: http://www.arcadia.gr


Πώς να πάτε:
Η πιο συνήθης επιλογή από την Αθήνα, είναι η διαδρομή μέσω Ε.Ο Αθηνών-Τρίπολης. Συνεχίζουμε ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Σπάρτη και στη συνέχει για Άστρος, Άγιο Πέτρο, Καστρί. Από εκεί ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο Άστρος.
Η διαδρομή από Τρίπολη για Άγιο Πέτρο για κάποιον που έρχεται από Τρίπολη, διαρκεί γύρω στα 50-60 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου