.... Αποδράσεις ...Σελίδες για την γνωριμία μας με την βουκολική ορεινή και παραθαλάσσια Αρκαδία............
...*επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, τηλ. επικοινωνίας: 22940-99125 // 210 8656731 * ρεπορτάζ Νίκος Π. Αϊβαλής
.......................................................................πάμε Αρκαδία δίνοντας ζωή, στα πανέμορφα χωριά μας*

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Πρωί Κυριακής -Μαίναλο-ανάβαση στο βουνό και έπειτα στο χιονοδρομικό....

Ορεινή Αρκαδία

Κάπου εδώ το σημερινό αφιέρωμα το οποίο συνοδεύτηκε και από αρκετά ενδιαφέρον μετεωρολογικό φαινόμενο το οποίο θα το περιγράψουμε παρακάτω για όσους ενδιαφέρονται από καιρικής-μετεωρολογικής άποψης .

Ποια ήταν η έκπληξη της ημέρας;
Όταν τελικά ψάχνεις να βρεις την μαγεία του καιρού βρίσκεις και στα άγραφα μυστικά του.
Μια περιγραφή όπως την ένιωσε ένας από τους συνοδοιπόρους .....
Την στιγμή που το σύστημα δεν είχε κάποια καλή θερμοκρασιακή υποστήριξη στα 850hpa ,κοινώς το κρύο ήταν ψοφίμι παρ'όλα αυτά φαίνεται πως η εξασθενημένη ψυχρή μάζα έκανε το θαύμα της σε συνδυασμό με το ακριβές σημείο του συνεσφιγμένου μετώπου.

Έτσι λοιπόν στην διαδρομή το πρωί προς Κορινθία-Αρκαδία ,ο καιρός με σχετική τρύπα κοντά στις περιοχές του δυτικού λεκανοπεδίου μέχρι την Ελευσίνα...από εκεί και έπειτα κατά διαστήματα δυνατές μπόρες σε Μέγαρα-Κινέτα-Αγίους Θεοδώρους (κυρίως όρος Πατέρας) αλλά γενικώς μεμονωμένες καταστάσεις. Από τον Ισθμό Κορίνθου και έπειτα σχεδόν πολύ ασταθή μάζα (πιθανώς συνοδεία καταιγίδας) προς Ζήρεια ορεινή Κορινθία...

Περνώντας στον δρόμο προς Τρίπολη ο καιρός βροχερός στην Νεμέα με διαλείμματα,ενώ όσο φτάναμε στο Αρτεμίσιο κόβανε λίγο τα φαινόμενα (όσον αφορά την ένταση) ωστόσο παιρνώντας το τούνελ προς την Τρίπολη ,πολύ κλειστός καιρός στο Αρτεμίσιο συγκεκριμένα με ισχυρή βροχή και το χιόνι πλέον να είναι σχεδόν πάνω από τα βουνά της Νεστάνης ορατό στα 900-1000 μέτρα.

Οδεύοντας προς το χιονοδρομικό Μαινάλου πυκνή χιονόπτωση στο ανέβασμα πάνω από τα 1100-1200 μέτρα και χαμηλή νέφωση.
Εν τέλει μετά από 1 ώρα σταμάτησε η χιονόπτωση κατά τις 10 το πρωί και επικράτησε μόνο ομίχλη.
Οι αναφορές όμως το πρωί δίνανε χιονόπτωση στην Τρίπολη στις 7-8 το πρωί κάτι που επιβεβαιώνει και ο σταθμός με ελάχιστη 0,8οC. Άντε τώρα να βγάλεις άκρη πως χιονίζει πάνω από τα 1100-1200 μέτρα στο Μαίναλο στις 8-9 το πρωί και στην Τρίπολη πλέον έχει 2οC και ανεβαίνει και το έχει γυρίσει σε χιονόνερο-βροχή.
Μόλις πάει 1 το μεσημέρι πάμε προς Πάρνωνα μεριά (πρόποδες καλύτερα) προς Τεγέα-Ρίζες και Δολιανά.
Έκπληκτοι διαπιστώνουμε οτι στις 1 το μεσημέρι και ενώ δεν υπάρχουν πλέον φαινόμενα υπάρχει χιονόστρωση στα 600-700 μέτρα στο χωριό Ρίζες κάτι που επιβεβαιώνει οτι το χιόνι κατέβηκε το πρωί στην Τρίπολη...

Αρκετό χιόνι στα Δολιανά και στους πρόποδες του Πάρνωνα σε σχετικά χαμηλά βουνά από 800-900 μέχρι 1000-1200 (κορυφή 1400μ.)

Συμπέρασμα: Το συνεσφιγμένο μέτωπο το περιμέναμε να κάτσει εκεί αλλά προφανώς η έκπληξη ήταν ότι το χιόνι κατέβηκε(λόγω αυτού του μετώπου) πολύ χαμηλά σε ένα οροπέδιο με 3 διαφορετικούς ορεινούς όγκους (Αρτεμίσιο, Πάρνωνα, Μαίναλο)

Αρτεμίσιο χιόνι(900-1000 μέτρα και άνω) ,Μαίναλο(1100-1200 μέτρα) -Πάρνωνας (600-700 μέτρα), η χιονόπτωση έφτασε στην Τεγέα και στην Τρίπολη οριακά το πρωί.
Τελικά μάλλον πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει δυναμική ενός συνεσφιγμένου μετώπου....
Η όλη μας εκδρομή ήταν αρχικά προς τα εκεί καθώς πήραμε την ευθύνη να πάμε καθώς φαινόταν ότι το συνεσφιγμένο θα καθόταν σε Αργολίδα-Ανατολική Αρκαδία (Πάρνωνα μέχρι Ταύγετο). Παρ'όλα αυτά ακολουθήσαμε άλλη διαδρομή γιατί φοβόμασταν ότι παρά ήταν το χαμηλό express και ότι δεν θα βλέπαμε τίποτα (τελικώς απολαύσαμε 1 ώρα χιόνι με άπνοια στο Μαίναλο), 30-40 πόντους φρέσκο χιόνι στα 1400-1600 μέτρα και μισό μέτρο από εκεί και πάνω.
Εν κατακλείδι εκείνο μου με εντυπωσίασε ήταν αυτό πού κατάφερε να κατέβει το χιόνι το οποίο αμέσως μετά την απομάκρυνση του μετώπου έγινε σε αυτές τις περιοχές, ακόμα και βροχή στα 1000 μέτρα σύμφωνα με αναφορές κατοίκων αλλά ευτυχώς έκοψε γρήγορα με αποτέλεσμα να το κρατήσει το χιόνι. 

______________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου