.... Αποδράσεις ...Σελίδες για την γνωριμία μας με την βουκολική ορεινή και παραθαλάσσια Αρκαδία............
...*επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, τηλ. επικοινωνίας: 22940-99125 // 210 8656731 * ρεπορτάζ Νίκος Π. Αϊβαλής
.......................................................................πάμε Αρκαδία δίνοντας ζωή, στα πανέμορφα χωριά μας*

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ἐκοιμήθη ἐν Κυρίω ὁ μακαριστός Ἐφημέριος τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρίου Κυνουρίας, Πρεσβύτερος Νικόλαος Πορφύρης

π.Ιωάννης Σουρλίγγας





Ἐκοιμήθη ἐν Κυρίω  μακαριστός φημέριος το . Ναο γίου Νικολάου Μαρίου Κυνουρίας, Πρεσβύτερος Νικόλαος Πορφύρης

Ἐκοιμήθη ἐν Κυρίω τὴν Δευτέρα τῶν Χριστουγέννων, 26η Δεκεμβρίου   2016,  μακαριστός φημέριος το . Ναο γίου Νικολάου Μαρίου Κυνουρίας, Πρεσβύτερος Νικόλαος Πορφύρης, σέ λικία 89 τν
Ὁ Ἱερεὺς Νικόλαος Πορφύρης  τοῦ Δημητρίου καὶ τῆς Κωνσταντίνας, ἐγεννήθη εἰς Μαρὶ Κυνουρίας τὸ ἔτος 1927 καί ἦτο   ἀπόφοιτος τῆς Εἰδικῆς Σχολῆς Ἱερατικῆς Μορφώσεως τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαντινείας καὶ Κυνουρίας.
 Τὴν 12ην Νοεμβρίου 1949 ἐνυμφεύθη τὴν Θεοδώρα Νικ. Θωμοπούλου μεθ' ἧς ἀπέκτησαν πέντε τέκνα.
 Πρὸ τῆς χειροτονίας τοῦ ἠργάσθη ὡς Ἱεροψάλτης.
Ἐχειροτονηθη ὑπὸ τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Μαντινείας καὶ Κυνουρίας κυροῦ  Θεοκλήτου Β΄ εἰς Διάκονον  τὴν 29ην Ἀπριλίου 1977 εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίου Νικολάου Τριπόλεως καὶ  εἰς Πρεσβύτερον  τὴν ἑπόμενην ἡμέραν εἰς τὸν αὐτὸν Ἱερὸν Ναόν.
Ἔλαβεν ὑπὸ τοῦ ἰδίου Ἀρχιερέως τὴν πνευματικὴν πατρότητα τὴν 4ην Μαρτίου 1984 καὶ τὸ ὀφφίκιον τοῦ Σακελλαρίου τὴν 26ην Αὐγουστου 1984.
Ἀπὸ τῆς χειροτονίας του ἕως καὶ τῆς συνταξιοδοτήσεώς του  1ης Μαρτίου 2003,  διηκόνησε ὡς τακτικὸς Ἐφημέριος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρίου Κυνουρίας.

 ξόδιος κολουθία το μακαριστο ερέως ἐτελέσθη τήν Τρίτη τῶν Χριστουγέννων,  27ην  Δεκεμβρίου  2016,  καί ραν 11ην πρωινὴν,  ες τόν ερόν Ναόν Ἁγίου Νικολάου Μαρίου Κυνουρίας,  ὑπὸ τοῦ Πρωτοσυγγέλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Θεοκλήτου Ντούλια,  ὁ ὁποῖος ἐκπροσώπησε τὸν Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας καὶ Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΝ,  καί ἄλλων Ἱερέων.  Πλῆθος συγχωριανῶν καὶ Κυνουριέων συμπροσευχήθηκε μὲ τοὺς οἰκείους τοῦ μακαριστοῦ Ἱερέως κατὰ τὴν ὥρα τῆς ἐξοδίου Ἀκολουθίας,  ἐνῶ ἀπὸ τῆς Μονῆς τῆς μετανοίας τους προσευχήθηκαν ὑπὲρ μακαρίας μνήμης  καὶ αἰωνίου ἀναπαύσεως τοῦ πατρὸς τους οἱ δυὸ Μοναχὲς θυγατέρες του.
Εθε  ξουσιαστής τς ζως καί του θανάτου,  ναστάς Κύριός μας, νά τόν κατατάξη  μετά,  γίων καί Δικαίων καί νά τόν καταστήση συλλειτουργό Του καί στό πουράνιο Θυσιαστήριό Του μήν.
                                                                                          + π.Ι.Σ.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Καστανίτσα Αρκαδίας: Στο χωριό όπου σταμάτησε ο χρόνος

  Γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές της Αρκαδίας 

γράφει η ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ*
(Φωτογραφία: Shutterstock)
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Χτισμένος σε υψόμετρο 840 μ. στις πλαγιές του Πάρνωνα, ο οικισμός της Καστάνιτσας είναι ιδανικός για να χαλαρώσετε και να απομονωθείτε. Μπορεί τα σπίτια της περιοχής να είναι φτιαγμένα από πέτρα και να μετρούν πολλούς αιώνες ζωής, παρ’ όλα αυτά η παράδοση στην Καστάνιτσα θέλει τα σπίτια να ασβεστώνονται – παλιά στην περιοχή λειτουργούσαν πολλά καμίνια ασβέστη. Ετσι λευκά, ξεχωρίζουν τα σπίτια του χωριού ανάμεσα στο πλούσιο δάσος από καστανιές, στο οποίο οφείλει το όνομά του ο οικισμός που είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός και διατηρητέος.
Περίπου 70 χλμ. απέχει η Καστάνιτσα από την Τρίπολη και οι 20-30 μόνιμοι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή κάστανου. Στα τέλη Οκτώβρη, την περίοδο δηλαδή συγκομιδής, πραγματοποιείται εδώ η γιορτή κάστανου. Στις ταβέρνες του χωριού πολλά πιάτα περιέχουν τον εκλεκτό καρπό: χοιρινό με κάστανο, καστανόπιτα κ.λπ. Στο χωριό στεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας, όπου θα ενημερωθείτε για την ιστορία του χωριού (είναι το αρχαιότερο τσακώνικο χωριό του Πάρνωνα), την τσακώνικη διάλεκτο, την αρχιτεκτονική αλλά και τα φυσικά μνημεία, τη χλωρίδα και την πανίδα του Πάρνωνα. Στο υπόγειο του Κέντρου μπορείτε να δείτε την έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.
Ιδανικά για εκδρομές είναι τα χωριά Αγιος Πέτρος (κοντά στην ιστορική Μονή Μαλεβής), Αγιος Ιωάννης, Πραστός και το παράλιο Αστρος.
Ο ξενώνας Αντωνίου είναι ο μοναδικός του οικισμού και βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία (τηλ. 27550-52255, 6979-003530, sun-mountain-snow.gr, τις γιορτές 50-60 ευρώ το δίκλινο). Απλά δωμάτια, με παραδοσιακά αντικείμενα για ντεκόρ.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
Για φαγητό λειτουργεί η ταβέρνα Στολίδι (τηλ. 27550-52255) στην πλατεία του χωριού, με ψητά και μαγειρευτά, από τα οποία ξεχωρίζουν το χοιρινό με κάστανα, το αγριογούρουνο και τα χόρτα του βουνού. Επίσης, η ταβέρνα Λιακούρης (τηλ. 27550-52293) σερβίρει πιάτα με ντόπια υλικά, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές.
_____________

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

H 33 η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΝΙΤΣΑ





ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ
                                          ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ
                                          Επικοινωνία: 6978996020 -  6978559494
                                          www.kastanitsa.gr - info@kastanitsa.gr

Καλημέρα σας αγαπητοί φίλοι,
Σας κοινοποιούμε Δ.Τ. του Συλλόγου μας μετά την ολοκλήρωση της 33ης γιορτής καστάνου που πραγματοποιήσαμε στο χωριό μας στις 28 και 29/10, και σε περίπτωση που μπορείτε να διαθέσετε χώρο στο επόμενο φύλλο σας   ,  παρακαλούμε να αναφερθεί είτε και συνοπτικά.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Το Δ.Σ.  του Συλλόγου



Πριν 33 χρόνια, το 1983, μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια Γιορτή με στόχο να προβάλουμε ένα σημαντικό αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό αγροτικό προϊόν της περιοχής μας το Κάστανο, να την καθιερώσουμε σαν μια από τις ποιο σημαντικότερες και δημοφιλείς αγροτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας και όχι μόνον και συγχρόνως να κάνουμε γνωστό το χωριό μας σε όλη την Ελλάδα κάτι που μαρτυρούν οι καταφθάνοντες από όλα τα μέρη επισκέπτες μας .


Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Έχουμε καταγράψει σε προηγούμενη γιορτή αφίξεις 50 και πλέον τουριστικών λεωφορείων, πάνω από 2000 ΙΧ και πλέον τους 5000 επισκεπτών.
Έτσι και φέτος το Σάββατο 29 Οκτωβρίου διοργανώσαμε την 33 η Γιορτή Καστάνου. Σε ένα καινούργιο χώρο λίγο έξω από το χωριό, που ετοιμάσαμε για αυτή τη μέρα και εξοπλίσαμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τερτίπια του καιρού, σε ένα φανταστικά διακοσμημένο με χιλιάδες χρώματα της φύσης περιβάλλον και με τους δεκάδες εθελοντές να ξεπερνούν τον εαυτόν τους υποδεχτήκαμε, φιλοξενήσαμε, διασκεδάσαμε και εξυπηρετήσαμε όλους τους επισκέπτες που κατέφθασαν από όλη την Ελλάδα.




Ο Σεφ Αναστάσιος Αλεξιάδης, καθηγητής στην σχολή Le Monde, με τις δημιουργίες του, σπετσοφάι με κάστανο ,ρυζόγαλο με κάστανο, σούπα βελουτέ με κάστανο, βίδες με κάστανο, μάγεψε τους παρευρισκόμενους, ενώ οι νοικοκυρές του χωριού παρουσίασαν μια μικρή έκθεση με δικές τους καστανο-δημιουργίες.
To χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μαρτίνου Φθιώτιδας «Η Μέλισσα», παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους με το κέφι του.
Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και την Έκθεση Παραδοσιακών  Επαγγελμάτων, οι ξεναγοί του Φορέα ακούραστα όλη τη μέρα ξενάγησαν όσους πέρασαν να το δουν, ενώ στον συνεδριακό χώρο του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν δύο άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες, η μια με τίτλο «Τα βότανα και η χρήση τους-βότανα του Πάρνωνα» από την κα Ειρήνη Βαλιανάτου, Δρ. Βιολογίας, Συστηματικός Βοτανικό - Φυτοκοινωνιολόγο και συνεργάτρια της εταιρείας καλλυντικών Apivita καθώς και από τον κ. Μάκη Παπούλια, Δ/ντα Σύμβουλο της Εταιρείας Παραδοσιακών Προϊόντων «Αρκαδιανή», ομιλία με τίτλο «Δέκα Κώδικες Αγροτουρισμού- ένα παράδειγμα στο Ψάρι Αρκαδίας».
Στον Πολυχώρο του Συλλόγου οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να διαλέξουν από μια τεράστια γκάμα αναμνηστικών της Καστάνιτσας ,να γευτούν και να προμηθευτούν γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα με βάση το Κάστανο, να ζεσταθούν με τσάι του βουνού , να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν μέσα από ένα πλήθος φωτογραφιών, βιβλίων, εκθεμάτων, ημερολογίων και εφημερίδων για την Καστάνιτσα και τις δράσεις του Συλλόγου.
Οι επισκέπτες παρά το ψιλόβροχο περιδιάβηκαν τα όμορφα σοκάκια του χωριού μας , θαύμασαν το φθινοπωρινό τοπίο, και προμηθεύτηκαν κάστανα κ.α. παραδοσιακά είδη από τους μικροπωλητές.

Ευχαριστούμε :
- τους χιλιάδες επισκέπτες μας ,τους δεκάδες εθελοντές μας , τον κάθε πατριώτη
και φίλο ξεχωριστά,
-τους παραπάνω σεφ, ομιλητές και χορευτικό συγκρότημα
-την Τ.Κ. Καστάνιτσας,
-τον Δήμο Βορ.Κυνουρίας,
-την Περιφέρεια Αρκαδίας,
-τον Φορέα Διαχείρησης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού,
τους χορηγούς μας :
- Σωτ. Δ. Λίζας-Θεοδ. Ι. Λίζας Ο.Ε. (Ποτοποιία - Αθήνα),
-ELECTRONET-Aφοι Καρκούλη Ο.Ε. (Ηλεκτρικές Συσκευές-Άστρος),
-Τερζάκη Ουρανία & Σια Ο.Ε. (Οικοδομικά Εργαλεία & Υλικά-Άστρος),
-Ι. Μποζονέλος Ε.Π.Ε. (Εμπορία & Επεξεργασία Κρέατος-Άργος),
-Γ. Τουρκαμπής & amp; Σια Ε.Ε. (Διαφημιστική Εταιρεία-Αθήνα),
-Iωάννη Δελέγκα
-τους παραγωγούς και εμπόρους καστάνου του χωριού μας, τις νοικοκυρές που
ετοίμασαν τα φαγητά, τα γλυκά κ.α. υλικά για τη γιορτή, το κάθε σπιτικό που μας
άνοιξε τις πόρτες του και μας δάνεισε υλικά και σκεύη, όλους του πατριώτες
για την βοήθεια και την στήριξη τους.


Το Δ.Σ ΤΟΥ 
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΎ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ

Δράσεις του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού στη 33η Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας.








Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας. Παρά τον βροχερό καιρό, το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι του Πάρνωνα αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πιστοποιώντας ότι η γιορτή αυτή έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων στην Ελλάδα. Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, συμμετείχε ενεργά για 6η συνεχή φορά στη γιορτή που διοργανώνεται εδώ και 33 χρόνια από τον Μορφωτικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών.


Κατά τη διάρκεια του διημέρου, 28 και 29 Οκτωβρίου, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης υποδέχτηκε και ξενάγησε εκατοντάδες επισκέπτες στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕ) της Καστάνιτσας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημαντική βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής, για τα ιστορικά και φυσικά μνημεία του Πάρνωνα, για τη διαχρονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, για τα μοναστήρια της περιοχής καθώς και για τη διατήρηση της τσακώνικης διαλέκτου, αλλά και να περιηγηθούν στην Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων του Κέντρου. Παράλληλα, καθ’ όλη την διάρκεια του διημέρου, στους χώρους του ΚΠΕ προβάλλονταν οι ταινίες ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης με περιεχόμενο την οικολογική και ιστορική-πολιτιστική αξία της περιοχής, αλλά και τις δράσεις προστασίας, φύλαξης και ενημέρωσης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης σε αυτή. Στους επισκέπτες διανεμήθηκαν τα ενημερωτικά έντυπα που έχουν παραχθεί από τον Φορέα Διαχείρισης όπως, φυλλάδια, εγχειρίδια, χάρτες και οδηγοί της προστατευόμενης περιοχής, κ.α.
Η φετινή γιορτή πέραν των παραπάνω δράσεων, περιλάμβανε, παρουσίαση για τα βότανα του Πάρνωνα και τις χρήσεις τους, και παρουσίαση αγροτουριστικής επιχείρησης ως παράδειγμα για νέους επαγγελματίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα προβολών του ΚΠΕ. Στην πλατεία Καταδρομέα Σωτηρίου Κουρούνη παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικό συγκρότημα και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες κεράσματα μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής με βασικό συστατικό το κάστανο.
Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού ευχαριστεί για άλλη μια χρονιά τον Μορφωτικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών, τους κατοίκους της Καστάνιτσας και όλους τους εθελοντές της Γιορτής Κάστανου για την πολύ καλή συνεργασία.

Φορέας Διαχείρισης
Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806

Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

π.Ιωάννης Σουρλίγγας




Τήν Κυριακή 30η Ὀκτωβρίου 2016, μέσα σέ κλίμα θρησκευτικῆς κατανύξεως καί μέ τήν παρουσία πλήθους Ἱερέων καί εὐσεβῶν Χριστιανῶν, ἔγινε ἡ τελετή τῶν Ἐγκαινίων τοῦ Ἐνοριακοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Παύλου τοῦ Ἄστρους Κυνουρίας ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας καί Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.

Τό ἑσπέρας τοῦ Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε ἡ τελετή τῆς ἐναποθέσεως τῶν ἱερῶν Λειψάνων καί ἀμέσως μετά τελέστηκε ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ.
 Τό πρωί τῆς Κυριακῆς, τελέσθηκε ὁ Ὄρθρος, ἡ Ἀκολουθία τῶν ἱερῶν Ἐγκαινίων καί ἡ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας καί Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ὁ ὁποῖος ἐπεξηγοῦσε βῆμα πρός βῆμα τό τί γινόταν κατά τήν τελετή τῶν ἱερῶν Ἐγκαινίων καί τόν συμβολισμό τῶν διαδραματισθέντων γεγονότων.
Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εὐχαρίστησε καί ἐπαίνεσε ὅλους ὅσους κοπίασαν καί συνέργησαν γιά τήν ἀνοικοδόμηση τοῦ περικαλεστάτου Ναοῦ πρός τιμήν τοῦ ἁγίου ἀποστόλου Παύλου, ἀπονέμοντας Δίπλωμα τιμῆς στά μέλη τῆς Ἐπιτροπῆς Ἀνεγέρσεως καί τούς κοπιάσαντας πρός τοῦτο.
Τέλος, μοιράστηκε μαζί μέ τό ἀντίδωρο Εἰκόνα τῶν Ἁγίων, ὡς ἐνθύμιο καί εὐλογία, καθώς καί τεμάχιο ἀπό τό σάβανο, τό ὁποῖο φοροῦσε ὁ Ἐπίσκοπος κατά τήν ὥρα τῶν Ἐγκαινίων, ἐμποτισμένο μέ κηρομαστίχη.




Λίγα λόγια γιά τόν Ἐνοριακό Ἱερό Ναό Ἁγίου Ἀποστόλου Παύλου Ἄστρους τῆς Κυνουρίας

Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Παύλου στό Ἄστρος δέν ἔχει μακρά ἱστορική διαδρομή.
Τήν ἵδρυσή της ἐπέβαλε ἡ αὔξηση τοῦ πληθυσμοῦ τοῦ Ἄστρους καί ἡ ἐξυπηρέτησή του ἀπό ἕναν μοναδικό Ἐνοριακό Ἱερό Ναό, αὐτόν τοῦ Ἁγίου Νικολάου, δέν ἦταν ἀπολύτως ἐφικτή, κυρίως λόγω τῆς γεωγραφικῆς ἀποστάσεώς του ἀπό τή λεγόμενη τότε «Πά­νω γειτονιά».
Ἔτσι, μέ εἰσήγηση τῶν κατοίκων τοῦ Ἄστρους καί μέ τήν ἔγκρισή της ἀπό τόν ἀοίδιμο Μητροπολίτη Μαντινείας καί Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο (ἀρ. ἀπ. 594/1982), ἱδρύθηκε ἡ νέα Ἐνορία καί δημοσιεύτηκε ἡ ἵδρυσή της στήν Ἐφημερίδα τῆς Κυ­βερνήσεως (ΦΕΚ 111/3-9-1982, τεῦχος Α΄).
Ἡ Ἐνορία, μή ὑπάρχοντος ἄλλου Ναοῦ, στεγάστηκε στόν Ἱερό Ναό τῆς Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου, ἰδιοκτησίας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Λουκοῦς, εὐγενῶς παραχωρηθέντος ἕως ὅτου ἀνεγερθεῖ ὁ νέος Ναός.
 Μέ τήν ὑπ' ἀρ. 4/1984 Πράξη τοῦ τότε Κοινοτικοῦ Συμβουλίου τῆς Κοινότητας Ἄστρους παραχωρεῖται δωρεάν οἰκόπεδο, προερχόμενο ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Λουκοῦς, ὅπου ἀνεγέρθη ὁ σημερινός Ναός τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Παύλου.


Τό Ἐκκλησιαστικό Συμβούλιο τῆς Ἐνορίας τοῦ Ἁγίου Παύλου μέ Πράξη του ἀνέθεσε στούς Γεώργιο Δαλιάνη, πολιτικό μηχανικό, καί Χαράλαμπο Μίχο, ἀρχιτέκτονα, τήν ἐκπόνηση τῶν ἀπαραίτητων μελετῶν (ἀρχιτεκτονική, στατική κ.ἄ.), οἱ ὁποῖες ὑποβλήθηκαν στήν τότε Ὑπηρεσία τοῦ ΟΔΕΠ πρός ἔγκριση καί ἔκδοση τῆς σχετικῆς ἀδείας. Ἡ ἔγκριση τῆς ἀδείας κοινο­ποιήθηκε ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη στίς 14/7/1985. Ἔκτοτε, μέ τήν τοποθέτη­ση τοῦ θεμελίου λίθου ἀπό τόν μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας καί Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο τήν 25η Νοεμβρίου 1984, ἄρχισαν οἱ οἰκοδομικές ἐργασίες μέ τή φροντίδα καί ἐπίβλεψη τῆς Ἐπιτροπῆς Ἀνεγέρσεως, ἔτσι ὥστε νά φτάσουμε στό σημερινό ἀποτέλεσμα ἑνός ὁλοκληρωμένου Ἐνοριακοῦ Ναοῦ, παραδομένου στή λατρεία τοῦ Θεοῦ καί στή διακονία τοῦ Λαοῦ.  

π. Ἰ.Σ.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ Βασίλειος Μπουρνάκης (1930 –1962)

  ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ  του διδασκάλου Βασίλειου Μπουρνάκη   


ΤΡΑΓΙΚΟΝ ΘΎΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ.


«Την 5ην Δεκεμβρίου απέθανεν εις ηλικίαν 32 ετών – κατόπιν δυστυχήματος – ο διδάσκαλος Σιταίνης Βασίλειος Μπουρνάκης.Ο θάνατος του διδασκάλου Βασίλειου Μπουρνάκη προεκάλεσε πανελλήνιον συγκίνησιν και συμπάθειαν, εβύθισε δέ είς βαθείαν θλίψιν την ιδιαιτέραν περιφέρειαν είς την οποίαν υπηρέτει και είς την οποίαν έπεσεν θύμα τραγικόν του καθήκοντος .Ο Βασίλειος Μπουρνάκης δέν υπήρξε απλώς θύμα του καθήκοντος, αν ήτο μόνον αυτό, η μεγάλη οικογένεια του Διδασκαλικού κόσμου και ευρύτερον των Εκπαιδευτικών θα ήτο υπερήφανος. 
Ο Βασίλειος Μπουρνάκης υπήρξε θύμα της αδιαφορίας και της ελλείψεως στοργής εκ μέρους του Κράτους. Ο τραγικός δάσκαλος έκανε κάτι παραπάνω από το καθήκον του. Όλοι γνωρίζουν πόσον δύσκολο είναι το έργον του Εκπαιδευτικού, όλοι αντιλαμβάνονται τας αντιξοότητας, τας οποίας συναντά ούτος εν τη εκτελέσει του καθήκοντος . Και όμως το Κράτος σπανίως έρχεται αρωγόν εις την τραχείαν αυτήν προσπάθειαν του εκπαιδευτικού. Δεν τον ενισχύει εις το έργον του. Τον εγκαταλείπει εις το έλεος της Τύχης. Και ο εκπαιδευτικός παύει να είναι υπάλληλος – όπως και δεν είναι-, γίνεται λειτουργός, γίνεται ιεραπόστολος .»


«Κυνουρία» ΤΡΙΤΗ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1963 ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 501

Είχαμε κατέβει στα χειμαδιά , στο Γιαλό όταν μάθαμε το θλιβερό μαντάτο.
Ευτυχώς που δεν είδα το δάσκαλο νεκρό, τον θυμάμαι πάντα ζωντανό και λεβέντη με θαμπές εικόνες γιατί ήμουνα μικρός.
Δυο εικόνες είναι χαραγμένες στη μνήμη μου. Μου τραβούσε χαϊδευτικά τα μάγουλα στη δημοσιά μπροστά από την καρυδιά του Χαρούλη του Σπυράκη. Μου έλεγε μαγουλάκια – μαγουλάκια μας έπαιζε τρέχαμε φωνάζαμε και αυτός έλαμπε από τη χαρά του.
Στο πάτημα των σταφυλιών το Σεπτέμβρη της χρονιάς που πέρασε σε άλλες διαστάσεις παρακολούθησα το πρώτο πείραμα φυσικής στη ζωή μου.
Στο Ληνό του μπάρμπα Γιώργη του Γιακουμή – Κακουργιώτη (πεθερός του) Πατάγανε τρις πατητάδες τα σταφύλια από τα αμπέλια του Αιλιά και της Αγιαπαρασκεύης. Με στείλανε να φέρω το "γράδο" του παππού του Πάνου. Στα σκαλάκια του Μιχάλη του Κολοβού το έβγαλα από τη θήκη για να το επεξεργαστώ !!. Το έσπασα.

1) Ματίνα Γιακουμή Μουρνάκη 2) Ο Δάσκαλος Βασίλειος Μπουρνάκης. 
3) Δήμητρα -Τούλα – Κολοβού. 4) Μαρία Αθ Κολοβού.


Με μαλώσανε όλοι εκτός από το δάσκαλο και το θείο μου το Βαγγέλη. Στείλανε ένα παιδί τεσσάρων (4) ετών να φέρει ένα ευαίσθητο όργανο. Ώσπου να φέρουν ένα άλλο γραδόμετρο έκανε το εξής. Έπλυνε καλά ένα φρέσκο αυγό, το έβαλε μέσα στο καζάνι και μέτρησε την άνοδο του υπολογίζοντας τους βαθμούς. Το έκανε για να διδάξει εμάς τα παιδιά. Δίδασκε με το ήθος του και την καθημερινή του συμπεριφορά.
Οι ορεσίβιοι Σιταινιώτες τίμησαν και τιμούν ακόμα και σήμερα. Η θυσία του στην μνήμη των απλών ανθρώπων είναι φάρος και παράδειγμα αυτοθυσίας. 

Ο δάσκαλος το 1956. 

Το 1969 μετά τις αποκριές κατεβάζαμε προμήθειες από το Χωριό στο Γιαλό. Στο μονοπατάκι κάτω από το Σπαθοκομένο καθότανε ένα παλικάρι από τη Σίταινα. Ήταν λίγο μεγαλύτερο από τα είκοσι, είχε μια φτηνή βαλίτσα της εποχής και μια σακούλα της ρίγας. Παρακάλεσε με ευγενικό τρόπο τον πατέρα μου να του πάμε τα πράγματα μέχρι το Χάνι του Κοπανίτσα. Από εκεί θα έπαιρνε το λεωφορείο του Χαράδρου για την Αθήνα. Στα 5 χιλιόμετρα δρόμο είπε στον πατέρα μου ακριβώς τι είχε συμβεί. Πρέπει να ήταν ένα από τα παιδάκια που κρατούσαν τη σκάλα. Μελαγχόλησα και δεν έβγαλα μιλιά. Το παιδί το κατάλαβε και άλλαξε κουβέντα. Όταν φτάσαμε στου Κοπανίτσα έτρεξε και μου έφερε πέντε καραμέλες από το βάζο του μπάρμπα Γιώργη.
Είχα κατεβάσει την κεφάλα μου, σκεπτόμουν παράξενα πράγματα.Ο πατέρας μου άρχισε να μου μιλάει για το θέμα. Μου είπε να μη στεναχωριέμαι αλλά να τιμώ το δάσκαλο. Ένας τρόπος είναι να μην τσακώνομαι με τον ορφανό γιο του. Τον άτυχο ξάδερφο μου το Γιώργη. Μου μίλησε για την ευσυνειδησία και την τιμιότητα του δάσκαλου με απλά λόγια ..
Η απώλεια του δάσκαλου, «του θείου του Βασίλη» είχε οδυνηρά αποτελέσματα για την οικογένεια του. Η δασκάλα μας η Σταματίνα Γιακουμή – Μπουρνάκη, κλείσθηκε στον εαυτό της. Μεγάλη η λύπη της, δεν την ξεπέρασε ποτέ το χαμό του συζύγου της. Είμαστε γείτονες στον Αγιάννη και ήταν πρώτη ξαδέρφη της μητέρας μου. Ανάθρεψε τον Γιώργη με μεγάλη αυστηρότητα και με πολλούς περιορισμούς. Αυτή η συμπεριφορά τον διαμόρφωσε σε κλειστό και φοβισμένο άτομο. Ήμουν ίσως από τους λίγους ανθρώπους που του έδινα θάρρος. Στα παιχνίδια μας δεχόμουνα να το παίζει αρχηγός, τον άφηνα να με κτυπά για να αισθανθεί δυνατός. Εξυπακούεται ότι αν πέρναγε τα όρια έτρωγε τις ανάλογες κλωτσιές και καμιά πέτρα από το λάστιχο πάντα στα πόδια .... 
Αργότερα συζητούσαμε πολλές φορές δίνοντας του θάρρος.... Όταν έχασε την εργασία του στο" Αιγαίο" αρρώστησε από τη στεναχώρια του. Πέθανε σε ηλικία 40 ετών.
Το κακό συνεχίστηκε με τον θάνατο του μικρού Βασιλάκη του εγγονού του δάσκαλου που χάθηκε από ιατρικό λάθος.
Η Δασκάλα μας, η θειά Ματίνα ήταν πρόσωπο αρχαίας τραγωδίας. Έκλεγε όταν με έβλεπε και δεν άντεχα. Πέθανε υπέργηρη πριν από λίγα χρόνια στο Άστρος. Ας αναπαύονται όλοι τους εν ειρήνη.


__________
(*) από ΠΑΝ. Ι. Δ. ΒΛΑΧΑΚΗΣ 

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ποδηλατάδα στο Άστρος την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016


Ονειρολόγιο"&"5ENTE" 


Η ποδηλατάδα στο Άστρος εντάσσεται στα πλαίσια του wheeling2help Τρίπολης!
Με εκτίμηση,
Γεώργιος. Καραγιάννης
Πρόεδρος για την Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ




Δελτίο Τύπου

Σχετικά με ποδηλατική βόλτα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 
Α΄θμιας και Β΄θμιας Δ.Β.Κυνουρίας.

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. 5ΕΝΤΕ και το Wheeling2Help Τρίπολης προσκαλούν όλους στην ποδηλατική βόλτα από το Άστρος έως το Παράλιο Άστρος.
Η βόλτα θα ξεκινήσει από την Ένωση στο Άστρος στις 10:00, για να καταλήξει στην πλατεία του Παραλίου Άστρους.
Τα έσοδα από το συμβολικό κόστος συμμετοχής 1 Ευρώ, θα διατεθούν για τους σκοπούς του Wheeling2Help και συγκεκριμένα την κατάθεση ποσού στην καμπάνια, ίσου με το κόστος  αγοράς ενός αναπηρικού αμαξιδίου.
Δηλώσεις συμμετοχής στα Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων και αφετηρία.

Ας ποδηλατήσουμε λοιπόν για έναν καλό σκοπό.
Are you Wheeling2Help;


Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6972-776184

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Άστρους την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

 Υγεία 




Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Την Τετάρτη 21/09/2016 στο Κέντρο Υγείας Άστρους θα γίνει εθελοντικήαιμοδοσία (09:00-13:00). Παρακαλούμε τους φίλους αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Έναρξη 8ου Τσακώνικου Συνεδρίου στο Λεωνίδιο

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ // ΣΥΝΕΔΡΙΟ  

από την έναρξη του Συνεδρίου


Πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 8ου Τσακώνικου Συνεδρίουτο πρωί της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2016 στη Φάμπρικα Πολιτισμού στο Λεωνίδιο, που διοργανώνει το Αρχείο της Τσακωνιάς από 9-11 Σεπτεμβρίου 2016, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και του Συλλόγου "Το Λεωνίδιον".


Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος.

Κατά την εναρκτήρια τελετή χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών κ. Αθανάσιος Βερτσέτης, ενώ στην 1η Συνεδρίαση προέδρευσε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ.Θανάσης Βαλτινός.

δείτε περισσότερα στο: http://www.leonidion.gr/2016/09/8-picsvid.html

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Αφαιρέθηκαν οι επικίνδυνες μαρμάρινες πλάκες από το κτίριο του ΟΤΕ στο Παράλιο Αστρος


  ΕΙΔΗΣΕΙΣ  

  Σεπτέμβριος 10, 2016 



Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την πτώση της μαρμάρινης πλάκας από το πρώην κτίριο του ΟΤΕ στο Παράλιο Άστρος, συνεργείο βρέθηκε στο σημείο και αφαίρεσε όλες τις μαρμάρινες πλάκες, που λόγω της υγρασίας ήταν πια επικίνδυνες και έτοιμες να πέσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα τοποθετηθούν νέες αλλά θα γίνει σοβάτισμα και ελαιοχρωματισμός.
Είναι γνωστό ότι εδώ και 4 δεκαετίες το οικόπεδο παραχωρήθηκε από την κοινότητα του Παραλίου Άστρους στον ΟΤΕ για την κατασκευή κτιρίου στο οποίο θα εξυπηρετείται το κοινό. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά, με τον Δήμο να διεκδικεί πίσω το κτίριο.

Ρεπορτάζ του astrosnews.gr

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Το 8ο Τσακώνικο Συνέδριο Tsakonian Archive - Αρχείον της Τσακωνιάς

Για όσους δεν μπορούν να είναι κοντά μας από τις 9-11 Σεπτεμβρίου στο 8ο Τσακώνικο Συνέδριο μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του και να καταθέσετε τις δικές σας ερωτήσεις μέσω Internet στην σελίδα του Αρχείου της Τσακωνιάς 

Παρακολούθησε μέσω Internet τις εργασίες του 8ου Τσακώνικου συνεδρίου και κατέθεσε τις δικές σου ερωτήσεις.
TSAKONIANARCHIVES.GR