.... Αποδράσεις ...Σελίδες για την γνωριμία μας με την βουκολική ορεινή και παραθαλάσσια Αρκαδία............
...*επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, τηλ. επικοινωνίας: 22940-99125 // 210 8656731 * ρεπορτάζ Νίκος Π. Αϊβαλής
.......................................................................πάμε Αρκαδία δίνοντας ζωή, στα πανέμορφα χωριά μας*

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Αφιερωμένο στον Πάρνωνα το "Λακωνικό ημερολόγιο" το Σάββατο 30-1-2016

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ // ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 
η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΝΩΝΑ Α.Ε. 
και οι εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦΗ, σας καλούν στην

Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η
του Λακωνικού Ημερολογίου 2016,
αφιερωμένο στον Πάρνωνα, 
το Σάββατο 30-1-2016 στις 17:00, 
στην Αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεωνιδίου.
Πρόκειται για μια έκδοση 320 σελίδων που παρουσιάζει το βουνό του Πάρνωνα στο σύνολό του, τη λακωνική, και την αρκαδική πλευρά του (τη χλωρίδα και την πανίδα του, τα σπήλαια, τις περιοχές Natura) αλλά και πώς το είδαν οι άνθρωποι που έζησαν πάνω του ή κοντά του από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα (τους αρχαίους δρόμους, τα βυζαντινά μνημεία και τα μοναστήρια, τοπωνύμια, λογοτεχνία, οικονομία, πεζοπορικές διαδρομές, ορειβασία).
Περιλαμβάνει ακόμη μία αναλυτική παρουσίαση της χαρτογραφικής ιστορίας του βουνού από σπάνιους χάρτες, ιστορικές σελίδες κατά εποχή, μια σημαντική λαογραφική μελέτη για το βουνό και μια μικρή συλλογή ποιημάτων που γράφτηκαν γι’ αυτό.
Ένα αφιέρωμα όπου συμμετέχουν και οι γείτονες Αρκάδες, επειδή ο Πάρνωνας δεν γνωρίζει τα σύνορα των ανθρώπων.
Ομιλητές θα είναι: ο Γιώργος Γιαξόγλου, αρχιτέκτων, ο Αντώνης Τάντουλος, ιατρός συλλέκτης, και ο Γιώργος Πουλοκέφαλος από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης.

________________
http://www.drt915.gr/lakoniko-imerologio-afieromeno-ston-parnona/

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη, 20 Ιανουάριος 2016 στη Βόρεια ΚυνουρίαΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στη Βόρεια Κυνουρία
Την προσωρινή διακοπή των µαθηµάτων στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Πέτρου και Καστρίου, λόγω έντονης χιονόπτωσης προβλέπει απόφαση του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας, Παναγιώτη Μαντά.
Η διακοπή των µαθηµάτων ισχύει για την 20η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους.

_____________
- Πηγή: http://www.kalimera-arkadia.gr/voria-kynouria/item/46444-poia-sxoleia-den-tha-leitourgisoun-sti-voreia-kynouria.html

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Το "Αρχείον της Τσακωνιάς" με έδρα το Λεωνίδιο, στο διαδίκτυο!διαδικτυακή παρουσία απέκτησε το Αρχείο Τσακωνιάς, στη διεύθυνση www.tsakonianarchives.gr και www.facebook.com/tsakonian.archives. Το πολύτιμο υλικό, τα τεκμήρια του αρχείου και οι εκδηλώσεις πολιτισμού που διοργανώνει είναι πλέον διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

Το "Αρχείον της Τσακωνιάς" με έδρα το Λεωνίδιο, είναι σωματείο και πνευματικό ίδρυμα του τόπου, το οποίο ιδρύθηκε το 1954 με στόχο τη συγκέντρωση, παρουσίαση και αξιοποίηση των στοιχείων που συνδέονται με την ιστορία, τη γλώσσα, τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα της Τσακωνιάς, από την πρώτη της καταβολή μέχρι των ημερών μας. Στην προσπάθεια διαφύλαξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τσακωνιάς, ο σημαντικός αυτός φορέας έχει παράξει σπουδαία δουλειά, υλοποιώντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως Διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, Έκδοση βιβλίων, μελετών και πρακτικών των συνεδρίων, Συγκέντρωση, μελέτη και έκθεση αρχειακού υλικού, εγγράφων, πινάκων και χειρογράφων, Διοργάνωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προβολής του πολύτιμου υλικού και της προσπάθειας του Αρχείου Τσακωνιάς, σχεδίασε και υλοποίησε τις ιστοσελίδες για το "Αρχείον Τσακωνιάς" στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 του ΠΑΑ 2007-2013 της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, Μέτρο 41 «Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης», Έργο «Σύγχρονη προβολή της τσακώνικης κληρονομιάς», το οποίο ενισχύεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο κατά 70%, ενώ το 30% καλύπτεται από ιδία συμμετοχή του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.
Ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό στην Τσακωνιά και την Κυνουρία συμπεριλαμβάνουν πολλές υποδομές και άυλες δράσεις, με την σύμπνοια και συνεργασία των Δήμων Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας, της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και των τοπικών φορέων.

Ιστοσελίδες: www.tsakonianarchives.gr και http://www.facebook.com/tsakonian.archives

______________
*από το: http://www.kalimera-arkadia.gr/notia-kynouria/item/42414-to-tsakoniko-arxeio-tora-kai-sto-diadiktyo.html- Πηγή: http://www.kalimera-arkadia.gr/notia-kynouria/item/42414-to-tsakoniko-arxeio-tora-kai-sto-diadiktyo.html

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ & ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ


Η Εκκλησία μας έχει καθορίσει να εορτάζουμε την επομένη ημέρα των Θεοφανείων την Σύναξη του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, διότι είναι αυτός που αξιώθηκε να βαπτίσει τον Ιησού Χριστό.
Ο Τίμιος Πρόδρομος υπήρξε ο Όρθρος και ο Πρόδρομος που ανήγγειλε τον ερχομό της ημέρας του Κυρίου. Ο Όρθρος που προηγήθηκε της Ανατολής του Ηλίου και της δικαιοσύνης.
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω , ετοιμάσατε την οδόν του Κυρίου». Ο χαρισματικός άνθρωπος που αναδείχθηκε «μείζων εν γεννητοίς γυναικών» δηλαδή "ο πιο μεγάλος απ' όσους γεννηθήκανε από γυναίκα" κατά τα λόγια του ίδιου του Xριστού.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος κηρύσσει προδρομικά μέσα στην έρημο το μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού. Θυμίζει τα προφητικά λόγια του Ησαΐου ο Ευαγγελιστής Μάρκος, που βεβαίως αναφέρονται στον μεγάλο ερημίτη του Ιορδάνου.
Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος κηρύσσει, με πέντε βαρυσήμαντες λέξεις ό,τι θα διδάξει λίγο αργότερα ο Ιησούς: «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών», είναι ο άγγελος της ερήμου που προετοιμάζει τον ερχομό του Κυρίου, μια ασκητική φυσιογνωμία αλλά και πρόδρομος όλων των Αγίων Ασκητών της χριστιανικής ερήμου.

Το κήρυγμά του, κήρυγμα μετανοίας, σκόπευε στην συνειδητοποίηση και εξαγόρευση της ενοχής και των αμαρτιών «Και εξεπορεύετο προς αυτόν πάσα η Ιουδαία χώρα και οι Ιεροσολυμίται, και εβαπτίζοντο πάντες εν τω Ιορδάνη ποταμώ υπ' αυτού εξομολογούμενοι τας αμαρτίας αυτών».
Η Εκκλησία μάς καλεί στη σημερινή εορτή να ακούσουμε την «φωνή βοώντος εν τη ερήμω » αλλά και να προετοιμάσουμε όλοι μας «την οδόν Κυρίου», για να εξανθίσει η έρημος που ζούμε και λέγεται σύγχρονη κοινωνία και ο καθένας μας να βιώσει το βαθύτερο και πολυδύναμο νόημά της με το « απελθείν εις ερημίαν των παθών του».
Στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας σήμερα Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016 αυτήν την φωνή του Τιμίου Προδρόμου ακούσαμε αφού εορτάσαμε με κάθε μεγαλοπρέπεια την Εορτή του Αγίου Ιωάννου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού.
Πλήθος κόσμου συνέρευσε από νωρίς στις Εκκλησίες μας, ζητώντας και λαμβάνοντας την χάρη του Αγίου και την Ευλογία του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ προεξήρχε ανήμερα της Εορτής του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λεβιδίου.
Στην Ενορία του Τιμίου Προδρόμου της Μελιγούς στην Κυνουρία, Ιερείς εκ της Αρχιερατικής Περιφερείας του Άστρους Κυνουρίας και φιλέορτοι Χριστιανοί, συμμετείχαν τόσο το εσπέρας όσο και ανήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Προφήτου Προδρόμου, ο οποίος είναι και προστάτης και έφορος της Ενορίας Μελιγούς Κυνουρίας.
Η μαρτυρία, η φωνή του αγγέλου της ερήμου που πανδήμως εορτάζουμε είναι η ίδια διαχρονική φωνή της Εκκλησίας που βοηθά τον άνθρωπο να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Χριστού τον Μεσσία μέσα στην ξερή και άνυδρη έρημο του παρόντος κόσμου.
Ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας ο Τίμιος Πρόδρομος να είναι βοήθεια όλων μας.
+ π. Ι.Σ.