.... Αποδράσεις ...Σελίδες για την γνωριμία μας με την βουκολική ορεινή και παραθαλάσσια Αρκαδία............
...*επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, τηλ. επικοινωνίας: 22940-99125 // 210 8656731 * ρεπορτάζ Νίκος Π. Αϊβαλής
.......................................................................πάμε Αρκαδία δίνοντας ζωή, στα πανέμορφα χωριά μας*

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Aποδράσεις στα χωριά του Πάρνωνα


On the road....................


του Νικόλα Γεωργιακώδη 
Προικισμένος από την φύση με τα πιο ακριβά της δώρα, πνιγμένος σε δάση ελάτης, καστανιάς και καρυδιάς, στολισμένος με χαμηλού προφίλ χωριουδάκια, ο ταλαιπωρημένος από πυρκαγιές και κυνηγούς Πάρνωνας αποτελεί καταφύγιο για τους λάτρεις των «ήρεμων» ορεινών αποδράσεων. Αυτούς που δεν συγκινούνται από τους hip προορισμούς και τα κοσμοπολίτικα χωριά. Άλλωστε ο Πάρνωνας δεν αποτελεί «πέρασμα», ούτε στολίζουν τις πλαγιές του χωριά – σταρ, ούτε σε περιμένουν στις χιονισμένες κορυφές του παγκοσμίου φήμης χιονοδρομικά. 

Σε όλα τα παραπάνω όμως, έγκειται και η… πρωτόγονη γοητεία του. Αυτή που σε κάνει να ψάχνεις αφορμή για να διοργανώσεις την επόμενη εξόρμηση στις πλαγιές του, να περπατήσεις στα μονοπάτια του ακόμα και αν δεν είχες μέχρι πρότινος καμία επαφή με την πεζοπορία και να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι κάποια στιγμή θα τον ξανατιμήσεις με την παρουσία σου. Τα παρακάτω γραφικά χωριουδάκια που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του, αποτελούν σε κάθε περίπτωση highlights (αν υφίσταται τέτοιος χαρακτηρισμός σε ένα… χαμηλών τόνων βουνό) συγκαταλέγονται στις αφορμές που ψάχνουμε για να επισκεφτούμε τον μοναδικό αυτόν ορεινό προορισμό. 


Κοσμάς: Το «μπαλκόνι της Κυνουρίας» 


Ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, ο Κοσμάς είναι σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Τα πέτρινα σπιτάκια του με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα έλατα, τις καστανιές και τις καρυδιές, ενώ ο φιδωτός ασφαλτόδρομος που ανηφορίζει εδώ από το Γεράκι της Λακωνίας καταλήγει, κάπως απότομα στο λιθόστρωτο της πλατείας του. Ο λόγος; Το μακρινό 1951, όταν ακόμη στο χωριό δεν οδηγούσε κανένας δρόμος, οι κάτοικοί του αποφάσισαν να παρακάμψουν το κράτος και τις υποσχέσεις περί χρηματοδότησης, και να ανοίξουν μόνοι τους, με τα χέρια, έναν δρόμο από τον οποίο θα έφτανε την 1η Ιουλίου, ημέρα του πανηγυριού, η εικόνα των Αγίων Αναργύρων στην πλατεία του χωριού με αυτοκίνητο. Ο δρόμος όντως ολοκληρώθηκε σε τρεις και κάτι μήνες, η ιστορία τους έγινε ένα χρόνο αργότερα ταινία και έτσι έμεινε γνωστός ως ο δρόμος των εκατό ημερών. 

Στο κέντρο της πλατείας του δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, ενώ γύρω της απλώνονται μικρά χαριτωμένα καφενεία και ταβερνάκια που σερβίρουν λαχταριστά ντόπια κρέατα στη σχάρα και τοπικές σπεσιαλιτέ που περιλαμβάνουν γίδα βραστή και εξαίσιες ρεβιθάδες. Λίγο έξω από το χωριό, στον δρόμο προς το Λεωνίδιο, αξίζει μια επίσκεψη το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, σφηνωμένο στην κορυφή των κατακόκκινων βράχων. 

Για την διαμονή σας, τα όμορφα δωμάτια του ξενώνα Ουρανογείτων, τα μπαλκόνια των οποίων αγναντεύουν τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα και τα γαλάζια νερά του Αργολικού κόλπου πίσω τους, αποτελούν ιδανική επιλογή. Οι τιμές ξεκινούν από 60€ για το δίκλινο δωμάτιο με (σούπερ) πρωινό. Στον Μαλεάτη Απόλλωνα, η ταβέρνα του ξενώνα επάνω στην πλατεία του χωριού έχει εξαιρετική βραστή γίδα και κατσικάκι κοκκινιστό, ενώ ο Έλατος, από τις πιο παλιές ταβέρνες του χωριού και αυτή πάνω στην πλατεία σερβίρει παραδοσιακά μακαρόνια «γκόγκες», λαχταριστές πίτες και ψητά φούρνου. 

Τσίντζινα: Ένα χωριό, επτά μονοπάτια 

Ακριβώς μετά το χωριό Βέροια, χτισμένα σε μια απότομη πλαγιά του βουνού – σαν σε κρατήρα – δεσπόζουν τα Τσίντζινα. «Πνιγμένος» μέσα σε πυκνά δάση ελάτων και με το επιβλητικό βουνό να δεσπόζει από πάνω του, ο οικισμός σε γοητεύει εξαρχής με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τα γήινα χρώματα (το σκούρο πράσινο από τα έλατα συνυπάρχει αρμονικά με τα χρώματα της πέτρας και των κεραμιδοσκεπών) και φυσικά την απόλυτη ηρεμία του τοπίου. 

Τα δαιδαλώδη δρομάκια του χωριού ενδείκνυνται για πρωινή ή μεσημεριανή βόλτα (καιρού επιτρέποντος), ενώ μέσα και γύρω από αυτό σώζονται αρκετά εκκλησάκια, όπως ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννου και το άριστα διατηρημένο ξωκκλήσι της Ιεράς Μονής Κελλίου. Η Μονή διαλύθηκε λίγο μετά το 1830, αλλά στον περιβάλλοντα χώρο της σώζονται μέχρι σήμερα τα ίχνη κρυφού σχολειού. Ακόμα όμως και αν δεν σε συγκινήσουν τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι κάποιο από τα εννιά (!) μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας, τα οποία ξεκινούν από την πλατεία θα το καταφέρει. 

Ο πετρόκτιστος ξενώνας Πρυτανείο, λίγο έξω από το χωρίο είναι η μοναδική επιλογή διαμονής που έχετε. Το Πρυτανείο διαθέτει συνολικά έντεκα δωμάτια (δύο τετράκλινα, δύο τρίκλινα, και επτά δίκλινα), το καθένα από τα οποία δανείζεται το όνομά του από μια αίθουσα… διδασκαλίας. Στον ξενώνα λειτουργεί και εστιατόριο με σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως λεμονάτο κατσικάκι και ντόπια κρέατα στη σχάρα. Η τιμή για ένα δίκλινο με πρωινό ξεκινάει από 55€ και φτάνει μέχρι τα 65€. 

Περισσότερα για τα Τσίντζινα σε παλαιότερο δημοσίευμα του In2life

Καστάνιτσα: 
Η διακριτική γοητεία της… ιδιαιτερότητας 


Ανακηρυγμένη Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους από την UNESCO, η Καστάνιτσα δε χρειάζεται να προσπαθήσει για να σε πείσει να μείνεις εδώ: από την πρώτη στιγμή που θα την αντικρίσεις, κρυμμένη πίσω από τα έλατα στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με τα αμφιθεατρικά κτισμένα, ολόλευκα πυργόσπιτα να σκεπάζονται από το χαρακτηριστικό καφεγκρί σχιστόλιθο και να πλαισιώνονται από ξύλινα μπαλκόνια, και η ομορφιά του φυσικού τοπίου που την περιβάλλει σε κερδίζει. Μάλιστα, η θέα από το ύψωμα - το κάστρο - στο επάνω μέρος του οικισμού, όπως και από την ανακαινισμένη πλατεία, είναι εξαιρετική. Γύρω γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές. Μιλώντας για… κάστανο, στο χωριό διοργανώνεται κάθε χρόνο η ετήσια Γιορτή του Κάστανου, συνήθως στις 25 και 26 Οκτωβρίου, ως φόρος τιμής στο κυριότερο προϊόν του χωριού. Κάθε χρόνο δεκάδες κόσμου συρρέουν από τις γύρω περιοχές, και από την Αθήνα, για να διασκεδάσουν και να απολαύσουν το κάστανο σε πολλαπλές εκδοχές (ψητό, γλυκό, λικέρ, βραστό κτλ.) 

Μοναδική επιλογή διαμονής εδώ ο παραδοσιακός Ξενώνας Αντωνίου. Πέντε δωμάτια, το καθένα διακοσμημένο με το δικό του, ξεχωριστό στιλ στεγάζονται σε ένα πέτρινο αρχοντόσπιτο στην καρδιά του χωριού. Το πρωινό σερβίρεται στο σαλόνι πλάι στο αναμμένο τζάκι, ή ακόμα καλύτερα στο δωμάτιό σας, και περιλαμβάνει τοπικές λιχουδιές. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ το δίκλινο με πρωινό. Ντόπιες νοστιμιές θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα «Ο Λιακούρης», αλλά και στο μεζεδοπωλείο «Το μπαλκόνι του Θεοφάνη». 

Μεγάλη Βρύση: Μια (άγνωστη) όαση 

«Άγνωστο» σε πολλούς χωριουδάκι στην καρδιά του οικολογικού πάρκου του Πάρνωνα, το οποίο αξίζει να ανακαλύψετε. Η Μεγάλη Βρύση αν και με τα χρόνια εγκαταλείφθηκε, σιγά σιγά αναβιώνει με την αναπαλαίωση παλιών σπιτιών από τους κατοίκους. Ο συνοικισμός που ήκμασε εδώ κατά τον 15ο αιώνα έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του με κτίσματα όπως ο ναός του Ιωάννη του Προδρόμου, με την πλάκα στην είσοδό του να σε ενημερώνει ότι ιδρύθηκε το 1692 και «ιστορήθη υπό του Ζωγράφου Καλλέργη εκ νήσου Μυκόνου εν έτει 1701». Οι αγιογραφίες του Καλλέργη είναι πραγματικά σπάνιας ομορφιάς, ενώ μέρος του ναού έχει ανακαινιστεί. 

Οι λάτρεις της ορειβασίας και της πεζοπορίας είναι σίγουρο ότι θα τιμήσουν το μοναδικής ομορφιάς μονοπάτι, το οποίο συνδέει το χωρίο με την γειτονική Βαμβακού, ενώ πολύ πιο βατή επιλογή είναι το μονοπάτι το οποίο κάνει τον γύρω του χωρίου και ξεκινάει από το εκκλησάκι του Άϊ Γιάννη για να καταλήξει στο εκκλησάκι του Άϊ Ηλία. Πέντε λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο από το χωρίο, θα βρείτε το υπέροχο Μοναστήρι της Ρεματιανής, το οποίο σε συνδυασμό με το ξεχωριστό φυσικό τοπίο προκαλεί ιδιαίτερα συναισθήματα στον περιπατητή. 

Στο χωρίο δεν υπάρχει προς το παρόν επιλογή διαμονής, πέρα από κατοικίες ιδιωτών προς ενοικίαση, επομένως η εναλλακτική που έχετε είναι η κοντινή Βαμβακού και ο ξενώνας Ονείρων Αντάμωμα (τηλ. 6932292941), στον οποίο λειτουργεί και εστιατόριο με ντόπιες σπεσιαλιτέ. 

Σίταινα και Πλάτανος: Παράδεισοι τσέπης 


Κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, την Μεγάλη Τούρλα που υψώνεται στα δυσθεώρητα 1.934 μέτρα, φωλιάζει ένα πανέμορφο χωριό... τσέπης, η Σίταινα, με τα ελάχιστα πέτρινα σπιτάκια της, τις χρυσαφένιες καστανιές και τα τρεχούμενα νερά της. Από εδώ ξεκινούν άριστα σηματοδοτημένα, ειδυλλιακά μονοπάτια, όπως το αγαπημένο των ορειβατών που ανηφορίζει προς την Μεγάλη Τούρλα, αλλά και ο δασικός δρόμος που καταλήγει στην καρδιά του μοναδικού στην Ευρώπη δάσος των δενδρόκεδρων. 


Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Σίταινα, ένα ακόμη πανέμορφο μίνι χωριουδάκι, με υπέροχους μικρούς καταρράκτες να αναβλύζουν στην πλατεία του και καμινάδες να αχνίζουν πάνω από τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές του είναι ο Πλάτανος. ««Σαν του Πλατάνου το νερό δεν βρίσκεις σε άλλα μέρη, με μια γουλιά δεν θες γιατρό, με δύο βρίσκεις ταίρι» μας πληροφορεί η πέτρινη βρύση στο κέντρο του χωριού –κι αν δεν ερωτευτείτε, όπως προειδοποιούν χαμογελώντας οι ντόπιοι, το χωριό ή τους κατοίκους του με την τρίτη γουλιά, σίγουρα θα το... πάθετε με την κουζίνα της Άννας, στο ταβερνάκι του ομώνυμου ξενώνα, ο οποίος είναι και η μοναδική επιλογή διαμονής στο «σύμπλεγμα» των δύο αυτών χωριών. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ για ένα δίκλινο με πρωινό.

________________________